حتما شما هم بار ها خواسته یا ناخواسته با تابلو برق صنعتی در مکان های مختلف رو به رو شده اید .
این تابلوهای برق هستند که علاوه بر نظم و ارتباط صحیح میان اجزای یک سیستم برقی، ایمنی را نیز برای افراد مشغول به کار حفظ می کنند .
با توجه به کاربرد گسترده این تابلو برق ها در صنعت، برای مهندسین به خصوص مهندسین برق، واجب است که با جوانب کلی این تابلو ها آشنا باشند .
به همین دلیل در این مقاله سعی داریم به صورت کامل به معرفی انواع تابلوها و تجهیزات مورد استفاده در آن ها بپردازیم .
تابلوی برق در حقیقت یک محفظه می باشد که تجهیزات الکتریکی را در بر می گیرد و البته تابلو ها می توانند در بر گیرنده تجهیزات پنیوماتیک نیز باشند مانند شیر های برقی ، کمپرسور و ….
به طور کلی لازم به ذکر است که جهت فراگیری فنون مربوط به تابلوهای برق نیاز به فراگیری چندین آیتم اصلی می باشد که در ذیل به اختصار عنوان می کنم :
از مقاله انرژی های تجدید پذیر در سایت ما دیدن کنید.
تابلوهای Metal Enclosed : تابلوهایی به شکل محفظه تمام بسته فلزی که تمام تجهیزات الکتریکی اعم از کلیدها، ترانسهای جریان و ولتاژ، لوازم اندازه گیری، شینه ها و … در داخل آن نصب می شود.
این تابلوها به دو دسته تقسیم می شوند:
تابلوهای: Metal Clad این نوع تابلوها نوعی از تابلوهای Metal Enclosed هستند که در آنها، محفظه های مختلف از یکدیگر جدا شده اند. این امر باعث می شود تا اگر خطایی در یکی از محفظه ها روی دهد، این خطا به محفظه های دیگر انتقال پیدا نکند و سایر محفظه ها نیز تحت تأثیر آن آسیب ندیده و محفوظ می مانند.
یک تابلو Metal Clad به چهار بخش تقسیم می شود :
تابلوهای Compartment Type: این نوع تابلوها نوعی از تابلوهای Metal Enclose هستند که در آنها، محفظه های مختلف از یکدیگر جدا نشده اند. در طراحی یک تابلو برق صنعتی باید موارد زیر در نظر گرفته شود :
از وظایفی که تابلو برق دارد می توان به حمل کردن، ایجاد و قطع جریان بار طبیعی همچون یک سوئیچ اشاره کرد. به علاوه، جریان اشتباه را از بین می برد و برای این کار از ابزارهایی همچون ترانسفورماتور جریان، ترانسفورماتور های پتانسیل، و رله های مختلف بسته به نوع کاربردشان، استفاده می کند.
بنابراین یک تابلو برق صنعتی تجهیزاتی از جمله مدارشکن، ترانسفورماتور جریان، ترانسفورماتور پتانسیل، رله های حفاظتی، ابزارهای اندازه گیری، سوئیچ ها، فیوز ها، MCB ها، سرج ارسترها (محافظ افزایش ناگهانی ولتاژ)، جدا کننده و یا ایزولاتورها، و تجهیزات مرتبط دیگر را شامل می شود.
اجزاء تشکیل دهنده هر تابلو برق
لوازم الکتریکی که در تابلو برق مورد استفاده قرار میگیرد عبارت است از کلیه عناصری که در مدار الکتریکی قرار میگیرند .
1- ترمینال فرمان
2- ترمینال پاور
ترمینال فرمان میکروسوئیچ ها و سنسورها را فعال می کند و یکسری اطلاعات را به تابلو برق انتقال می دهد.
ترمینال پاور به طرف دستگاه های مصرف کنندخ جریان را منتقل می کند.
1- کنتاکتور: یک نوع قطعه ای می باشد که به وسیله آن دستور قطع و وصل مدار از راه دور داده می شود.
2- بی متال: در کنترل کردن حریان در تابلو برق صنعتی به کار می رود.
3- رله: یک نوع قطعه ای می باشد که بنا به اشتباهای مختلف که در مدار پیش می اید، فرمان قطع یا وصل را می دهد.
4- کلید: به عنوان قطع و وصل کردن مدار استفاده می شود.
5- وسایل اندازه گیری: قطعه ای که مارامترهای متغیر مدار را محاسبه می کند.
6: ترانس جریان یا ولتاژ: به عنوان کاهش یا افزایس ولتاژ مورد استفاده قرار می گیرد.
7- محفظه تابلو: تمامی قطعات و تحهیزات در آن قرار می گیرند
8-ارتباطات بین قطعات یا سیم و کابل ها: به عنوان برقرارب ادتباط در قطعات استفاده می شود.
9- پیچ و مهره های اتصال: از پیچ و مهره برای نصب تجهیزات استفاده می شود.
اولین مرحله در طراحی تابلو برق و ساخت تابلو برق صنعتی، تهیه نقشه تابلو برق موتورخانه و نقشه مونتاژ تابلو برق است. در ادامه مراحل طراحی تابلو برق و ساخت تابلو برق صنعتی را کوتاه مرور میکنیم:
1. جوشکاری و برشکاری
ابتدا بدنه اصلی تابلو برق سه فاز خانگی یا صنعتی ساخته میشود. در ساخت تابلوهای برق اغلب از فولاد ضد زنگ استفاده میشود، که ضخامت ورقههای آن به استفاده و مکان نصب بستگی دارد. طراحی تابلو برق باید طوری انجام شود که در صورت لزوم بتوان بدون نیاز به رنگکاری و جوشکاری مجدد تغییرات لازم را در تابلو برق اعمال کرد.
2. رنگکاری
رنگکاری در ساخت تابلو برق صنعتی و تابلو برق خانگی در 4 مرحله انجام میگیرد: چربی زدایی، زنگ زدایی و فرزکاری، فسفاتهکاری، و نهایتا رنگکاری. رنگکاری تابلوهای برق اهمیت بالایی دارد؛ زیرا نوع رنگ، ضخامت و شیوه رنگکاری روی ماندگاری تابلوهای برق تاثیر مستقیم دارد.
3. مونتاژ تابلو برق (بدنه)
برای مونتاژ تابلو برق، قطعات رنگ شده به کمک نقشه مونتاژ تابلو برق توسط پیچ و مهره یا پانچ روی هم سوار میشوند.
4. مونتاژ قطعات الکتریکی
در این مرحله، طبق نقشه تابلو برق موتورخانه یا مکانهای دیگر، تمامی قطعات الکتریکی لازم نصب میشود. کار نصب قطعات الکتریکی بسته به نوع تابلو برق و طراحی آن میتواند متفاوت باشد.
به طور کلی هرجا که بحث بهره برداری انرژی الکتریکی در تولید، انتقال و توزیع و تبدیل انرژی الکتریکی و کنترل تجهیزات مصرف کننده انرژی الکتریکی مطرح باشد، وجود تابلوهای برق ضرورت مییابد.
منابع: